خود کارآمدي، توان سازنده اي است که بدان وسيله، مهارتهاي شناختي، اجتماعي، عاطفي و رفتاري انسان براي تحقق اهداف مختلف، به گونه اي اثربخش ساماندهي مي شود. داشتن دانش، مهارت ها و دستاوردهاي قبلي افراد پيش بيني کننده هاي مناسبي براي عملکرد آينده افراد نيستند، بلکه باور انسان در باره توانایي هاي خود در انجام آنها بر چگونگي عملکرد خويش مؤثر است.

 

 

بين داشتن مهارت هاي مختلف با توان ترکيب آنها به روش هاي مناسب براي انجام وظايف در شرايط گوناگون، تفاوت آشکار وجود دارد. «افراد کاملاً مي دانند که بايد چه وظايفي را انجام دهند و مهارت هاي لازم براي انجام وظايف دارند، اما اغلب در اجراي مناسب مهارتها موفق نيستند».

 

 

باور افراد به خودکارآمدي خويش، بخش عمده‌اي از خودآگاهي  آنان را تشکيل مي دهد. براي ايجاد و تغيير نظام باورهاي خود کارآمدي چهار منبع مهم تشخيص داده است. اين منابع عبارتند از: تجربه هاي موفق، تجربه هاي جانشيني، ترغيب هاي کلامي يا اجتماعي  و حالات عاطفي و فيزيولوژيک (بندورا، 1997).

 

 

 

     باندورا (1977) معتقد است که انتظارات کارآمدی از نظر اهمیت ، عمومیت وقوت متفاوتندمثلآً از نظر اهمیت موقعی که تکالیف براساس سطح دشواری مرتب شده باشند انتظارات کارآمدی افراد مختلف ممکن است به تکالیف ساده یا تکالیف متوسط و یا پیچیده محدود شود . از نظر عمومیت بعضی تجارب انتظارات تسلط محدودی را خلق می کنند و بعضی یک احساس کارآمدی عمومی تری را می سازد که به موقعیتهای دیگر نیز گسترش می یابند . از نظر قوت ، انتظارات ضعیف براحتی بوسیله تجارب مخالف خاموش می شوند اما افرادی که انتظارات قوی دارند در تلاشهای سازشی خود مقاومت بیشتری دربرابر تجارب مخالف دارند . 

 

 


     باندورا (1977)افراد را از نظر کارآمدی شخصی به دو دسته تقسیم می کند : افرادی که دارای کارآمدی شخصی بالا هستند وافرادی که دارای کارآمدی شخصی پایین هستند . وی معتقد است اشخاصی که دارای کارآمدی سطح بالایی هستند،بیشتر می کوشند ، بیشتر موفق می شوند و از کسانی که سطح کارآمدی آنها پایین است پشتکار بیشتری از خود نشان می دهندو ترس کمتری را تجربه می کنند . چون افراد دارای خود کار آمدی بالابرامور کنترل بیشتری دارند، عدم اطمینان کمتری را تجربه می کنند ، زیرا افراد از رویدادهایی که برآنه کنترل ندارند می ترسند ودر نتیجه از آنها نامطمئن هستند . یک فرد با خود کارآمدی بالا پشتکار و مقاومت بیشتری در تکالیف نشان می دهد و جهت گیری تشویقی دارد و یک فرد با خود کارآمدی پایین این احتمال هست که اجتناب و جهت گیری تنبهی و یک انجام اقص از تکالیف را نشان دهد. 

 

 

 

 


فهرست مطالب
2-1- مقدمه15
مباحث مربوط  به احساس خودکارآمدی16 
2-2- مبانی  خودکارآمدی16 
2-2-1- اهمیت مفهوم خود16 
2-2-2- دو ویژگی خود 16
2-2-3- خود سازمان یافته16
2-2-4- خود پویا17
2-3- شکل گیری خود17
2-3-1- انواع خود18
2-3-2- جنبه ها یی از خود پنداره پدیدار شناختی18
2-4- تعاریف و مفاهیم خودکارآمدی19
2-4-1-تعریف خود کار آمدی19
2-4-2- مفهوم خود کار آمدی 23
2-5- اهمیت و ضرورت خودکارآمدی 23
2-6- مبانی روانشناختی خودکارآمدی 24
2-7- اثرات خودکارآمدی بر کار کرد های روانشناختی24 
2-7-1- اثر خود کار آمدی بر سطح انگیزش 27
2-7-2- اثر خودکارآمدی بر عواطف 29

پیشینه پژوهش خودکارآمدی

منابع