هدف از این تحقیق بررسی دیدگاه ها و نظریه های روانشناسی راهبردهای مقابله ای می باشد.

 

راهبردهای مقابله ای، روش‌های رفتاری- شناختی هستند که افراد به منظور کاهش استرس به کار می‌گیرند. این شیوه‌ها بنا به زمان و مکانی که در آن استفاده می‌شوند می‌توانند مسئله مدار، هیجان مدار و سازگارانه یا ناسازگارانه باشند. مقابله‌های مسئله مدار به حل مسئله موجود تمرکز می‌کنند و این در حالی است که هدف اصلی مقابله‌های هیجان مدار فقط کاهش هیجان ناشی از استرس می‌باشد. (پاول  و انرایت ، 2005)

 

 

 


مقابله از نظر لازاروس و فولکمن

لازاروس  وهمکارن(1984) مقابله را کوشش های شناختی و رفتاری می دانند که برای کنترل نیازهای بیرونی و درونی و تعارضات بین آن ها صورت می گیرد. آن ها معتقدند که این اعمال یا کوشش های شناختی و رفتاری برای غلبه کردن، تحمل کردن، کاهش و یا به حداقل رساندن نیازهای درونی و بیرونی انجام می گیرد که بر فرد فشار وارد می کند، آن ها در مفهوم سازی مقابله یک تمایز قائل شده اند و آن تمایز مقابله ای سئله مدار از مقابله هیجان مدار است. 

 


کوکواداای (2012) معتقد است که چنانچه نوجوانان به راهبردهای مقابله ای مجهز نباشند و توانایی کمی برای درک هیجان های خود و دیگران داشته باشند در برخورد با فشارها و بحران های دروه نوجوانی توان کمتری خواهند داشت و مشکلات رفتاری بیشتری را به صورت پرخاشگری و اضطراب و افسردگی نشان خواهند داد.  راهبردهایی که فرد برای مقابله بر می گزیند بخشی از نیمرخ آسیب پذیری وی به شمار می روند . به کار بردن راهبردهای نامناسب در رویارویی با عوامل فشار زا می تواند موجب افزایش مشکلات گردد، در حالی که به کار بردن راهبد مناسب می تواند پیامدهای سودمندی در پی داشته باشد. 

 

 

 

 

 

سبک های مقابله ای جرابک 

از نظر جرابک (1996) به نقل از تنکمانی (1390) سبک های مقابله با استرس به هفت جز : یعنی ارزیابی موقعیت، خوداتکایی، چاره جویی، انطباق و انعطاف پذیری نگرش فعال و توانایی آرامش یابی تقسیم می گردد. این افراد را می توان با توجه به دو نوع سبک مقابله اصلی (هیجام محور و مسئله محور) به دو مقوله تفکیک کرد. 

 

 

 

 

 

 

 

فهرست مطالب

تعریف مفهومی و نظری راهبردهای مقابله ای

تعریف عملیاتی راهبردهای مقابله ای

2-22- راهبردهای مقابله ای    5
2-23- مقابله از نظر لازاروس و فولکمن    8
2-24- سبک های مقابله ای جرابک    8
2-25- سبک های مقابله ای فیلیپس و جارویس    8
2-26- سبک های مقابله ای کرونی    9
2-27-  دیدگاه شفگه- کرنگ    9
2-28- دیدگاه های نظری مفهوم مقابله    10
2-28-1- دیدگاه تکاملی و سازگاری رفتاری    10
2-28-2- دیدگاه روان تحلیل گری    10
2-28-3- دیدگاه پردازش اطلاعات    10
2-40- تحقیقات انجام شده در داخل کشور    11
2-41- مطالعات انجام شده در خارج از کشور    13
منابع