بهزیستی ذهنی اصطلاح علمی برای چگونگی ارزیابی فرد از زندگی خود است. افراد زندگیشان را بر اساس یک قضاوت کلّی از زندگی یا بر مبنای احساسات عاطفی موجود در مورد آنچه برایشان اتفاق می افتد (احساس عاطفی خوشایند: یعنی آنچه که از ارزیابی مثبت تجارب فرد حاصل می شود و عواطف ناخوشایند: یعنی آنچه که از ارزیابی منفی تجارب فرد حاصل می شود) ارزیابی می کنند (دینر ، 2000).

 

 

 


     بهزیستی ذهنی یک اصطلاح عام و کلّی است که علاوه بر ارزیابی های مثبت و منفی فرد از زندگی خود، لذت، احساسات، نیازهای اساسی و غیره را نیز در بر می گیرد (مازلو ، 1943؛ ویلسون ، 1967؛ نقل از دارایاپا ،2011 ؛ ترکدوگان و دارا ، 2012 ). نکته اساسی این است که خود فرد زندگی اش را ارزیابی می کند نه گزارش دهنده ها، متخصصان یا ملاک های اجتماعی. بنابراین، خود فرد به عنوان گزارشگر از خود می پرسد : آیا زندگی من مطابق معیارهایم خوب پیش می رود (دینر، 2000) ؟

 

 

 

 

 

      رومرو، گومز و ویلار (2012)، انتظارات زندگی، صفات شخصیت و بهزیستی ذهنی را در یک نمونه اسپانیایی مورد بررسی قرار دادند. تعداد 583 نفر بزرگسال اسپانیایی در این پژوهش شرکت کردند. در مرحله اول، نتایج نشان داد که نمره بالا در بهزیستی ذهنی با نمره بالا در در انتظارات درونی مرتبط بود و به میزان کمتر، نمره پایین در انتظارات بیرونی را به همراه داشت. همچنین مشخص شد که انتظارات درونی عمدتاً با شاخص های مثبت بهزیستی ارتباط داشت، در حالیکه، انتظارات بیرونی عمدتاً با شاخص های منفی در ارتباط بود. در مرحله دوم، مطالعه همچنین، به کشف مستقیم بین ابعاد مدل پنج عاملی و انتظارات پرداخت و در مرحله سوم نیز نتایج نشان داد که انتظارات درونی/بیرونی فراتر از مدل پنج عاملی، بهزیستی ذهنی را پیش بینی می کنند. 

 

 

 

 

 

 

 

 

فهرست مطالب

تعریف مفهومی بهزیستی ذهنی    1

تعریف عملیاتی بهزیستی ذهنی    2

چارچوب نظری و پیشینه پژوهش بهزیستی ذهنی

مقدمه    3
تاریخچه بهزیستی    3
دیدگاههای مربوط به بهزیستی    4
دیدگاه لذت گرایی    4
دیدگاه سعادت گرایی    7
مؤلفه های بهزیستی ذهنی    12
رضایت مندی از زندگی    13
رضایت مندی حوزه ای    14
عاطفه خوشایند یا مثبت    15
عاطفه ناخوشایند یا منفی    18
متغیرهای پیش بینی کننده بهزیستی ذهنی    19
شخصیت    20
رویکرد اصلی شخصیت    21
رویکرد صفات    21
مؤلفه ها و پنج عامل شخصیت    24
برونگرایی    24
سازگاری    25
وظیفه شناسی    26
روان رنجورخویی    27
پذیرش(گشودگی)    29
ساختار زیستی صفات شخصیت    30
صفات شخصیت و بهزیستی ذهنی    33

 پیشینه پژوهش در مورد بهزیستی ذهنی

منابع    55