مبانی نظری و پیشینه تحقیق تعارض موضوع فصل دو پایان نامه کارشناسی ارشد رشته مدیریت می باشد. در فرهنگ لغات فارسي، تعارض به معناي «متعرض و مزاحم يكديگر شدن، با هم خلاف كردن و اختلاف داشتن» معني شده است (عميد، 1381). از تعارض تعاريف زيادي بعمل آمده است. چند نمونه از اين تعاريف، تعارض را اين‌گونه تشريح –مي‌كنند: «تعارض رفتاري است كه به وسيله برخي از اعضاء سازمان در جهت مخالفت با ديگر اعضاء صورت مي‌گيرد»، 

 

«تعارض فرآيندي است كه موقعي بوجود مي آيد كه يك طرف چنين -درك كند كه طرف مقابل در پي مقابله با اوست يا آن‌كه مي-خواهد مانع رسيدن وي به هدف مورد نظرش بشود. » يا «تعارض وقتي شكل مي گيرد كه فعاليت هاي ناسازگار رخ دهند. » (رابينز، 1385). 
«تعارض فرآيندي است كه در آن نوعي تلاش آگاهانه به وسيله -الف انجام مي گيرد تا تلاش هاي ب را خنثي كند؛ البته از طريق -سد كردن راه او، كه در نتيجه ب در مسير نيل به هدف مستأصل -مي شود؛ يا آن كه الف بدان وسيله بر ميزان منافع خود مي-افزايد. » (رابينز، 1380). 
«پوت نام و پول ، تعارض را تعامل افراد وابسته به هم كه درك متفاوتي از اهداف، مقاصد و ارزش ها دارند، مي‌داند كه هر كدام طرف ديگر را مخالف اين اهداف مي داند. »، «تامپسون ، تعارض را هر رفتاري كه از جانب اعضاي يك سازمان به منظور مخالفت با ساير اعضاء سر بزند مي داند. »، «لوسير ، تعارض را شرايطي مي داند كه در آن مسائل مورد توجه در طرف ناسازگار و ناهماهنگ به  نظر برسد. » (قرباني، 1379). 

 

 

 

 


نمونه پیشینه در مورد تعارض

جاج  و کلکوئیت  (2004)، در پژوهشی با عنوان عدالت سازمان و استرس، نقش مداخله کننده تعارض کار-خانواده در اعضای هیت علمی شاغل در 23 دانشگاه ایالات متحده نشان دادند که عدالت رویه ای و تعارض بین فردی روابط قوی با استرس دارند و وجود عدالت، برای مدیریت بهتر کار و کسب رضایت شغلی لازم به نظر می رسد. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

فهرست مطالب

تعریف نظری شیوه های حل تعارض بین فردی

تعریف عملیاتی شیوه های حل تعارض بین فردی

فصل دوم پیشینه تحقیق و مبانی نظری حل تعارض

2-1- مقدمه    
2-2-3- شیوه های حل تعارض (بین فردی)    8
تعاریف تعارض    8
تأثیرات تعارض    9
مفهوم متعارض    10
تعارض در گذشته و حال و جنبههاي مثبت و منفيآن    12
ديدگاههايمربوطبهتعارض    14
1-ديدگاه نظريه پردازان كلاسيك مديريت (ديدگاهسنتي)    14
2-ديدگاهمكتبروابطانساني(رفتاري)    15
3-ديدگاهتعاملگرايان    16
تعارض سازنده و ویرانگر    17
شیوه های حل تعارض (بین فردی)    18
جمع بندی کلی    20
2-3- پیشینه پژوهشی    23
2-3-1- پژوهش های داخلی    23
2-3-2- پژوهش های خارجی    25
منابع    29